Verdriet

Verdriet - gebroken hart - omgaan met verlies - onbeantwoorde liefde - teleurstelling tips - Reiki

Dit keer is mijn blog heel persoonlijk omdat ik deze schrijf vanuit mijn hart en een recentelijke gebeurtenis in mijn leven.

Iedereen kent wel een vorm van verdriet. Of het nou gaat om een liefde die over is, een gemiste kans als zakken voor een examen of – veel heftiger – het verliezen van een dierbare. Verdriet komt in vele vormen en kent vele gedaantes. Het gevoel van onbehagen, rillingen over je lichaam, huilen tot het moment dat je ogen urenlang rood en gezwollen blijven.

Verdriet kan ook getriggerd worden door muziek, het zien van foto’s die je terugbrengen naar een gelukkiger moment met de overleden dierbare of bij het bezoeken van een plaats waar je samen veel herinneringen aan hebt.

Mijn verdriet

Ik heb regelmatig verdriet in mijn leven gekend en dit had verschillende oorzaken. Het kwam door de liefde die niet beantwoord werd, het gevoel niet gewaardeerd te worden of simpelweg doordat ik me buitengesloten voelde. Aangezien ik vroeger niet zo’n fantastisch zelfbeeld had, heb ik mijn verdriet vaak verborgen met als gevolg dat ik mijn verdriet op een gegeven moment niet eens meer kon uiten. Het bleef opgesloten zitten in mij en vond geen weg naar buiten. Dit heeft mij behoorlijke problemen bezorgd die ik pas later in mijn leven kom oplossen wat aanzienlijk meer energie en pijn heeft gekost.

Heel recentelijk heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve vriendje Miles, onze kat. Miles was meer dan een dier. Miles kwam vragen om te spelen, aandoenlijk allerlei pogingen doen om maar zo vroeg mogelijk op de dag zijn geliefde portie nat voer voorgeschoteld te krijgen. Miles lag ’s nachts altijd op het voeteneind van mijn bed, of op dat ene badmatje in de badkamer dat hij eerst tot een hoop ondefinieerbare stof ophoopte om er vervolgens heerlijk op te gaan slapen. En dan opeens is Miles er niet meer. Zomaar weggeglipt door een longontsteking die in een mum van tijd opkwam, hem overmeesterde en vervolgens zijn hartje liet stoppen…ik ben ontroostbaar, helemaal van slag.

Nu ga ik door het rouwproces. Samen met Mark. Het is de eerste tijd enorm wennen omdat de dingen die Miles deed er gewoon niet meer zijn. Elke “eerste keer” van dingen die nu niet meer gebeuren roepen de herinnering aan Miles weer op en laten me weer de pijn en het verdriet van het gemis voelen. Ik mis het geluid van zijn trippelende nageltjes wanneer hij de slaapkamer binnenkwam en vervolgens met een kleine “prrr” op het bed sprong.

Zo zijn er legio voorbeelden van hoe het was en hoe het nooit meer zal zijn, maar ik wil niet blijven hangen in het verdriet. Ik geef dit een plaatsje in mijn hart en mijn hoofd en zo krijgt Miles een vast plaatsje in huis met een foto en een urn.

Oorzaken en gevolgen van verdriet

Als bovenstaand al aangegeven zijn er vele oorzaken die ons verdriet kunnen doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Onbeantwoorde liefde;
 • Het verlies van een dierbare;
 • Het oplopen van een teleurstelling;
 • Sociaal isolement;
 • Ontslagen worden.

Maar wat is verdriet eigenlijk? Verdriet wordt omschreven als een veel voorkomende en typische reactie van het lichaam op moeilijke situaties en ziekten. De reacties of gevolgen kunnen legio zijn:

 • Invloed op het immuunsysteem: je wordt bevattelijker voor ziektes, vooral ontstekingen;
 • Gevoel van temperatuur kwijt: je lichaam neemt de omgevingstempratuur niet correct waar waardoor je onverwachts begint te rillen;
 • Invloed op je eetlust: je gaat je verdriet weg eten en komt ongewild kilo’s aan met als gevolg dat je bloeddruk stijgt. Dit kan weer leiden tot hartkwalen;
 • Hormonale disbalans: dit kan leiden tot minder slapen, gevoel van moeheid;
 • Huilen, pijn voelen…: allemaal reacties die vanuit de emotie worden aangewakkerd.

Omgaan met verdriet

Wanneer je getroffen wordt door verdriet is er helaas geen eensluidend recept om je verdriet te overwinnen. Wat echter wel belangrijk is, is het verwerken van het verdriet. Doe je dit niet, dan zal jouw verdriet je waarschijnlijk op een later moment in je leven inhalen en alsnog zorgen dat je je rouwproces ingaat. Wat veelal wordt aangegeven om verdriet te verwerken zijn onder andere:

 • Praat over je verdriet: breng onder woorden wat je voelt en wat je verdriet met je doet. Op die manier hoor je jezelf en kan je je verdriet beter (leren) herkennen;
 • Kijk naar foto’s en video’s: wanneer jouw verdriet wordt veroorzaakt door het verlies van een dierbare helpt dit goed is uit onderzoek gebleken;
 • Laat je emotie vrijuit gaan: houd je niet in en laat je tranen en woorden de vrije loop. Het lucht op en helpt om je pijn te verzachten. Geloof me, ik spreek hier uit eigen ervaring;
 • Betrek je partner: je hoeft het niet alleen te doen. Je kan en mag je verdriet delen met je partner, je beste vriend(in). Hiermee versterk je je band met elkaar;
 • Vindt een uitlaatklep: iedereen heeft een eigen uitlaatklep. Of het nou muziek luisteren, wandelen, sporten of het zoeken naar een andere vorm van ontspanning is.

Mijn tips

Jij mag je verdriet tonen en verwerken. Daar heb je recht op. Doe dit dan ook wanneer je met verdriet te maken hebt. Anders kan het je op een later moment andere problemen bezorgen:

 • Zoek uit wat jou het beste helpt, misschien weet je het al. Anders zal je het vinden door te ervaren;
 • Laat je verdriet zien en laat het eruit. Krop het niet op want dit kan weer tot (nare) andere lichamelijke klachten leiden;
 • Deel je verdriet met je partner of beste vriend(in). Gedeelde smart is halve smart en het zal daarnaast je relatie of vriendschap sterker maken.

 

Wanneer je graag wat hulp wilt hebben bij het verwerken van jouw verdriet, dan kan een reikibehandeling misschien helpen om jouw energiebanen te openen. De vrijgekomen energie kan weer gebruikt worden om jouw verdriet te verminderen. Als je wilt weten wat reiki voor jou en jouw zelfvertrouwen kan doen, lees dan verder op mijn website of neem vrijblijvend contact met mij op.

Natuurlijk kan je altijd een kijkje nemen in mijn gastenboek om daar zelf te lezen hoe mensen de reiki- en massagebehandeling ervaren.

 

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971

Wat is Reiki?

Bij een Reikibehandeling wordt levensenergie doorgegeven aan de ontvanger. Deze energie vindt zelf haar weg door het lichaam en de geest van de ontvanger. De doorgegeven energie heeft een voedende en harmoniserende werking op energiebanen (nadi's en chakra's).

Ben je benieuwd wat het met jou doet?

Boek dan jouw ervaring bij mij

De hele ervaring duurt 45 minuten waarbij ik 30 minuten Reiki geef waarna wij de ervaring met elkaar delen.
Het is ook mogelijk een combinatie van Reiki met een schouder/nek/hoofd massage te boeken; deze duurt dan circa 15 minuten langer.
Aanvullend kun je (in combinatie met bovenstaande opties) ook kiezen voor een hand- en onderarmmassage van 30 minuten.

reiki massage waterval reikibehandeling badhoevedorp amsterdam 2

Afspraak maken

Geef hier jouw voorkeursdatum aan en na bevestiging is de afspraak definitief.

De hele ervaring duurt 45 minuten waarbij ik 30 minuten Reiki geef waarna wij de ervaring met elkaar delen.
De combinatie van Reiki met een schouder/nek/hoofd massage duurt circa 15 minuten langer.

Aanvullende optie: hand- en onderarmmassage van 30 minuten (alleen als aanvulling op de reikibehandeling of de reiki en massagebehandeling).

De vaste openingstijden zijn:
Maandag: 19:30 - 20:30
Dinsdag: 09:30 - 12:00
Woensdag: 19:30 - 20:30
Donderdag: 19:30 - 20:30
Vrijdag: 13:30 - 16:00

Locatie:
Einsteinlaan 4, Badhoevedorp

Prijzen:
Reiki: € 32,50
Reiki + (schouder/nek/hoofd) massage: € 47,50
Hand- en onderarmmassage: € 15,00

juni 2024
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Een reactie op “Verdriet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *