De Spirituele Betekenis van de Vier Jaargetijden: Een Reiki Perspectief

De Spirituele Betekenis van de Vier Jaargetijden - Reiki Perspectief

Welkom, lieve lezers van mijn blog! Vandaag nemen we een diepere duik in de spirituele betekenis van de vier jaargetijden en ontdekken we hoe ze ons kunnen beïnvloeden op een diepgaand niveau. Elk seizoen heeft zijn eigen unieke karakter en biedt ons waardevolle lessen.

Lente: Een Tijd van Nieuw Begin

De lente is het seizoen van wedergeboorte en vernieuwing. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap, en dit herinnert ons eraan dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen. De energie van de lente is vol vitaliteit en groei, en het kan ons aanmoedigen om nieuwe projecten te starten, doelen na te jagen en oude gewoontes los te laten.

In de Reiki-praktijk wordt de lente vaak geassocieerd met het hartchakra. Het is een tijd om liefde en mededogen te cultiveren, zowel voor anderen als voor onszelf. Het openen van ons hart voor verandering en groei kan ons helpen om in harmonie te komen met de energie van het seizoen.

Zomer: De Tijd van Overvloed

De zomer brengt warmte en overvloed met zich mee. Het is een tijd van bloei en volledige expressie. Deze periode herinnert ons eraan om te genieten van de vruchten van ons werk, te ontspannen en in het moment te leven. De zomer kan ons inspireren om onze passies na te streven en onze creativiteit te laten stromen.

Vanuit een Reiki-perspectief is de zomer vaak gekoppeld aan het zonnevlechtchakra, het centrum van kracht en zelfvertrouwen. Het is een tijd om in je eigen kracht te staan en je eigen waarheid te spreken.

Herfst: Loslaten en Transformeren

Herfst brengt verandering met zich mee. De bladeren vallen van de bomen en de natuur bereidt zich voor op de winter. Dit seizoen herinnert ons eraan dat loslaten een natuurlijk onderdeel is van het leven. Het is een tijd om te reflecteren op wat niet langer dient en om ruimte te maken voor nieuwe groei.

In de Reiki-praktijk wordt de herfst vaak geassocieerd met het sacrale chakra, dat verband houdt met emoties en creatieve energie. Het is een goed moment om emoties los te laten die ons tegenhouden en om transformatie te omarmen.

Winter: Innerlijke Reflectie en Rust

Winter brengt kou en stilte met zich mee. Het is een tijd van innerlijke reflectie en rust. De natuur gaat in ruststand, en dit herinnert ons eraan om ook onze innerlijke wereld te verkennen. Winter nodigt ons uit om naar binnen te keren, te mediteren en diep in onszelf te graven.

Het kruinchakra, dat verbonden is met spiritualiteit en verbinding met het hogere zelf, wordt vaak geassocieerd met de winter. Het is een tijd om in contact te komen met onze diepste spirituele wijsheid.

In elk jaargetijde kunnen we de kracht en de lessen van de natuur omarmen en integreren in ons leven. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, de seizoenen herinneren ons eraan dat verandering en groei constant aanwezig zijn. Laten we deze cycli omarmen en onze spirituele reis voortzetten met een open hart.

Ik hoop dat deze korte verkenning van de spirituele betekenis van de vier jaargetijden jullie heeft geïnspireerd. Moge jullie innerlijke reis verrijkt worden door de wijsheid van de natuur. Tot ziens in mijn Reiki-praktijk, waar we samen kunnen groeien en helen.

 

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971

Brandnetels

Brandnetels - allergieën - immuunsysteem - reiki

Als klein kind had ik er een enorme hekel aan: brandnetels. Bij het buiten spelen kwam ik regelmatig in aanraking met brandnetels om vervolgens vol jeuk en geïrriteerde huid naar huis te rennen om mijn moeder om verkoeling te vragen. Brandnetels groeien overal en ze groeien voor mijn gevoel als onkruid. Toch ben ik me eens meer in brandnetels gaan verdiepen. Brandnetels staan bekend om hun stekelige bladeren en irriterende eigenschappen, maar wist je dat deze plant ook een aantal positieve effecten kan hebben? In deze blog ga ik dieper in op de voordelen van brandnetels voor de gezondheid en het welzijn.

Verlichting van allergieën

Brandnetels bevatten histamine, serotonine en andere stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van allergische reacties. Ze werken als een natuurlijk antihistaminicum en kunnen helpen bij de verlichting van symptomen zoals niezen, tranende ogen en jeuk.

Ontstekingsremmende eigenschappen

De stoffen in brandnetels hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dit betekent dat ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan gunstig zijn voor mensen met aandoeningen zoals artritis, astma en huidaandoeningen zoals eczeem.

Bevordering van de spijsvertering

Brandnetels kunnen ook helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Ze bevatten stoffen die de spijsvertering stimuleren en kunnen helpen bij de behandeling van maagklachten en andere spijsverteringsproblemen.

Versterking van het immuunsysteem

Brandnetels bevatten ook verschillende voedingsstoffen die het immuunsysteem kunnen versterken. Ze bevatten onder andere vitamine C, ijzer en calcium. Door deze voedingsstoffen regelmatig in te nemen, kun je je immuunsysteem versterken en je algehele gezondheid verbeteren.

Gezonde huid

Brandnetels kunnen ook helpen bij het bevorderen van een gezonde huid. Ze bevatten stoffen die de huid kunnen verzachten en helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals acne en rosacea.

Verlichting van pijn

Brandnetels bevatten stoffen die pijn verlichtend kunnen werken. Dit kan helpen bij de behandeling van pijnlijke aandoeningen zoals artritis, spierpijn en menstruatiepijn.

Tot slot

Brandnetels hebben dus een aantal positieve effecten op de gezondheid en het welzijn. Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van brandnetels voor medicinale doeleinden altijd in overleg met een arts moet gebeuren. Brandnetels kunnen namelijk ook bijwerkingen hebben en kunnen in sommige gevallen een interactie hebben met medicijnen. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn en altijd eerst advies in te winnen bij een professional voordat je brandnetels gebruikt.

Ben je niet gecharmeerd van het gebruik van brandnetels, dan is reiki misschien en mildere oplossing voor jou. Als je wilt weten wat reiki voor jou kan doen, lees dan verder op mijn website of neem vrijblijvend contact met mij op.

 

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971

Lentekriebels

Lentekriebels blog

Schreef ik de laatste blog nog over de herfstdip, oftewel de winter blues, nu gaat het over de lentekriebels. De lentekriebels worden bij mij altijd sterker wanneer de klok weer een uur vooruit gaat en de zomertijd officieel is ingesteld. Het is echter niet voor iedereen een pretje, want sommige mensen hebben er een enorm probleem mee. Dat enkele uurtje tijdsverschil geeft hun bioritme een behoorlijke knauw en kan uiteindelijk tot – soms ernstige – problemen leiden in het slaap-/ waakritme waardoor weer secundaire problemen ontstaan als oververmoeidheid, prikkelbaarheid en zelf prestatievermindering. Daar ga ik een andere keer over schrijven.

Mijn lentekriebels

Mark, mijn man, kan er af en toe helemaal gek van worden. Zodra ik de lentekriebels heb, dan wil ik alle deuren en ramen openzetten om zoveel mogelijk frisse lucht in mijn huis te halen. Ik vind het heerlijk hoe het huis naar de buitenlucht gaat ruiken na een paar uurtjes stevig ventileren. Ik word energieker en ik krijg meer drang om activiteiten te ondernemen zoals de tuin voorbereiden op het voorjaar en de zomer, extra schoonmaken van kasten en het reorganiseren van mijn kledingkast voor de lente en de zomer. Heerlijk! Winterkleding langzaam naar de zolder verbannen en de leuke, lichte en vrolijke zomerkleuren weer in mijn kast hangen. 

Hoe ontstaan lentekriebels

Maar wat veroorzaakt de lentekriebels? Lentekriebels ontstaan doordat de zon meer gaat schijnen en ons lichaam start met het aanmaken van vitamine D. Vitamine D is op zijn beurt weer belangrijk voor de stimulatie van productie van de hormonen serotonine en dopamine die op hun beurt weer invloed uitoefenen op het geluksgevoel van mensen. Wanneer het lichaam een grotere hoeveelheid van deze hormonen aanmaakt, dan kan er zelfs een lichte jubelstemming ontstaan zonder dat we ons realiseren waardoor deze wordt veroorzaakt. 

Wat bewerken de lentekriebels

De lentekriebels geven ons lichaam een enorme boost waardoor we meer energie ervaren, erop uit willen trekken en eindelijk na een lange winterperiode van vaak langdurig binnen zitten, weer meer willen genieten van de buitenlucht. Daarnaast helpen de lentekriebels door de aanmaak van de gelukshormonen dat:

 • we genieten van de kleine dingen als de vogels die we horen fluiten,
 • een gevoel van verliefdheid sterker ervaren of zelf opnieuw ontwikkelen,
 • meer energie krijgen om onze dagelijkse taken te verrichten,
 • onze tolerantie groter wordt,
 • we blij worden van kleine dingen als het zien van nieuw geboren lammetjes in de wei.

 

Heb jij last van de lentekriebels maar weet je niet hoe jij je energie kan kanaliseren? Misschien is een reikibehandeling dan een mogelijkheid om jou te helpen de nieuw gewonnen energie op een gebalanceerde manier in te gaan zetten. Als je wilt weten wat reiki voor jou kan doen, lees dan verder op mijn website of neem vrijblijvend contact met mij op.

Natuurlijk kan je altijd een kijkje nemen in mijn gastenboek om daar zelf te lezen hoe mensen de reiki- en massagebehandeling ervaren.

 

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971

Beslissingen nemen

Beslissingen nemen - Keuzes maken

Ongemerkt nemen we elke dag veel beslissingen. We realiseren het ons niet, maar als je erover nadenkt beslis je elke dag hoe je je kleedt, wat je eet, welke taken je voorrang geeft en ga zo maar door. Deze beslissingen nemen we vrij onbewust, zonder lang over na te denken. Wanneer je echter voor beslissingen komt te staan die een directe impact hebben op je leven, dan ga je er bewusten langer over nadenken. Er komen  tientallen gedachten vrij die jouw beslissingsproces op een positieve of negatieve manier kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan beslissingen over het kiezen voor een nieuwe baan, het kopen van een huis of een auto. Alle drie grote beslissingen die je veel hoofdbrekens kunnen kosten.

Om deze post compact te houden ga ik hier alleen in om het nemen van beslissingen wanneer het om werk gaat. Anders zou deze post te omvangrijk worden en ik vind het belangrijk om kort en bondig te blijven.

Op het gebied van werk heb ik zelf om verschillende redenen veel veranderingen doorgemaakt, kijk maar eens naar mijn LinkedIn profiel. Telkens wanneer ik voor de beslissing stond voor een andere baan sloeg de twijfel toe. Wilde ik naar “X” of naar “Y”? Wat zou de één me brengen en wat zouden daarbij de voordelen zijn? Of was toch die ander de betere keuze? Ik was daarbij net een weegschaal. Ik sloeg om van de ene naar de andere kant en had moeite met het nemen van de uiteindelijke beslissing.

Hoe ben ik gaan beslissen

Ik ben gelukkig altijd in de positie geweest dat ik kon kiezen uit meerdere opties wanneer ik van baan wilde of moest veranderen. Om de uiteindelijke beslissing te nemen ben ik op een gegeven moment de situatie bij de verschillende werkgevers gaan beschrijven. Simpelweg op een velletje A4. Daar schreef ik dan de punten op die van belang waren: aantal uren, welke dagen van de week, het takenpakket, de beloning die er tegenover stond, reistijd, vervoersmiddel (auto, fiets, OV), het gevoel dat ik bij het bedrijf had gekregen en de ‘klik’ met directe collega’s die al had ontmoet en gesproken. Al deze zaken zette ik op een rijtje en beoordeelde deze per bedrijf met een “++” wanneer ik het als zeer positief zag, een “+” als het goed genoeg was, een “0” wanneer ik het niet als positief of negatief kon waarderen, een “- -“ wanneer het een “no-go” voor me was of een “-“ als het niet paste maar door een positief punt gecompenseerd werd. Zo maakte ik mijn lijstje compleet en koos voor degene die na evaluatie als meest positieve uit de bus kwam.

Hoe ik het nu doe

Inmiddels weet ik als vijftiger precies wat ik wel en niet wil. Daarom gebruik de bovenstaande methode nog steeds maar nu doe ik het aan de hand van mijn wensenlijst. Ik heb een lijst met criteria opgesteld die ik als belangrijk ervaar en deze aangevuld met een lijst van criteria die voor mij als een “no-go” – als onoverkomelijk – gelden. Dat heeft mijn leven een stuk makkelijker gemaakt.

Een van de aspecten aan mijn werk die ik als heel belangrijk ervaar is dat ik mijn werk met de fiets kan bereiken, omdat ik het heerlijk vind om in de buitenlucht te zijn. We werken per slot van rekening al de hele dag binnen.

Enkele van die onoverkomelijk zaken die ik heb neergezet is een baan van meer dan 24 uur per week en het niet vrij zijn op de vrijdag. De redenen hiervoor zijn dat ik meer tijd aan mijn praktijk Hands of Happiness wil besteden en ik op de vrijdag alle zaken geregeld wil hebben voor ik ongestoord van het weekend kan genieten.

Andere aspecten van het beslissen

Bij het nemen van beslissingen heeft iedereen zijn eigen criteria. Je vindt hier een aantal algemene criteria die een belangrijke rol spelen bij het nemen van beslissingen:

 • Hoe kan ik mijn kwaliteiten bij de nieuwe werkgever benutten? Soms wil je verandering omdat je voelt en denkt dat je meer kan dan je nu doet terwijl je het wel naar je zin hebt met het team en de leidinggevende van het team. Het is in dat geval belangrijk voor jezelf af te wegen of werkplezier zwaarder telt dan de nieuwe functie of de nieuwe, onbekende omgeving:
 • Welke voordelen heeft de verandering voor mij? Kijk kritisch naar je wensenlijstje en je persoonlijke doelstellingen. Het gras lijkt vaak groener bij de buren maar soms blijkt de grasmat bij de buren een kunstgras te zijn. De uiterlijke schijn kan soms behoorlijk bedriegen weet ik uit eigen ervaring;
 • Geeft deze nieuwe uitdaging mij de voldoening die ik zoek, past de baan/functie bij mijn criteria? Blijf altijd trouw aan jezelf en houdt je eigen criteria hoog! Meer verantwoording betekent ook dat er meer van je wordt verwacht. In geval van promotie kan het zelfs zijn dat je boven je huidige teamleden komt te staan. Dit vraagt om een andere werkhouding en zal de werkrelatie danig veranderen. Niet elke vooruitgang is een verbetering;
 • Laat je niet leiden door angst of twijfel. Wanneer de nieuwe uitdaging (intern of extern) voldoet aan jouw criteria en jouw doelstellingen, dan kan je je emotie aan de kant zetten en je beslissing op rationele gronden nemen. Het gaat altijd om wat jij ervan vindt en of het bij jou en jouw criteria past;
 • Blijf rationeel en laat je emotie niet de belangrijkste drijfveer zijn. Als je het grootste deel van de hokjes van jouw criteria hebt aangevinkt, dan weet je dat je rationeel hebt besloten. Nu kan je je innerlijke stemmetje nog een laatste zegje laten doen;
 • Bepaal of het goed genoeg is. Vaak streef je naar perfectie: de perfecte baan, de perfecte werkplek, het perfecte team, de perfecte omgeving…het is niet alles goud wat er blinkt. Soms moet je je tevredenstellen met wat goed genoeg is om teleurstelling en missers te voorkomen.

Beslissen doe je vanuit je hoofd en je hart. Het nemen van beslissingen is een serieuze en wordt soms bemoeilijkt door je innerlijke onrust. Wanneer je rust wilt vinden in tijden van het nemen van beslissingen, dan kan ik je helpen om de rust te vinden van waaruit jij je beslissingen kan gaan nemen.

Als je wilt weten hoe reiki jou kan helpen, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op of lees verder op mijn website.

Natuurlijk kan je altijd een kijkje nemen in mijn gastenboek om daar zelf te lezen hoe mensen de reiki- en massagebehandeling ervaren.

 

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971

De herfstdip voorkomen

Herfstdip & Winterblues voorkomen - Somberheid vermoeidheid prikkelbaar

De herfstdip wordt ook wel de winterblues genoemd. De blaadjes vallen van de bomen, de dagen worden korter. Het is inmiddels echt herfst. De kracht van het zonlicht neemt snel af en ook de zonuren nemen rap af. De vochtigheid neemt toe en we hebben zelfs al nachtvorst gehad. Sommigen van ons zijn heel gevoelig voor deze verandering van jaargetijde. Het derde weekend van november is grijs en troosteloos. En daarbij komt, ik heb last van migraine die me vandaag even behoorlijk parten speelt. Desalniettemin wil ik even een stukje schrijven en mezelf weer voorzien van fijne energie en een positieve blik.

Mijn ervaring met de herfstdip

De herfstdip kan iedereen overkomen. Zelf ben ik niet gevoelig voor de verandering van het jaargetijde en heb als zodanig geen last van de herfstdip, maar ik heb om mij heen wel een aantal mensen die er enorm last hebben. Zodra de zomer op zijn einde loopt bekruipt hen het gevoel dat ze zo snel mogelijk naar de zon moeten vertrekken. Deze mensen worden door de verandering van het weer, de korter wordende dagen en verdwijnen van de kracht van de zon somber en hebben last van stemmingswisselingen. Ik voel en zie aan hen dat hun humeur en algehele gestel eronder lijdt.

Zelf kijk ik altijd naar de mooie dingen die de wisseling van het jaargetijde mee brengen. Zo is voor mij de verandering van de kleuren van de natuur een prachtig schouwspel. De aanblik van de bomen die naar de mooiste tinten van rood, oranje en geel gaan voordat ze hun bladeren verliezen. Wist je dat deze kleurveranderingen synoniem staan aan je eerste drie chakra’s? Als je hier iets meer over wilt lezen dan kan je deze link volgen.

Ook geniet ik van de frisse lucht. Het lijkt altijd of het begin van de herfst een nieuwe geur in de lucht brengt. Misschien draagt de vochtigheid die in de lucht komt ook wel bij aan de verandering van de geur. Ik vind het heerlijk om ’s morgens in de frisse lucht op mijn fiets te stappen en naar mijn werk te gaan.

Kenmerken van de herfstdip

De herfstdip kent vele symptomen en deze kunnen in verschillende mate en samenstellingen bij mensen voorkomen:

 • somberheid,
 • niet of minder genieten van dingen,
 • een slechte concentratie,
 • extreme vermoeidheid,
 • prikkelbaarheid,
 • lusteloosheid,
 • toegenomen slaapbehoefte, maar de slaapkwaliteit neemt af,
 • toegenomen eetlust, vaak vergrote behoefte calorierijk voedsel en een zucht naar chocolade
 • gewichtstoename,
 • ook kan iemand zich meer gaan terugtrekken uit sociale activiteiten.

Het ontstaan van de herfstdip wordt mede toegeschreven aan de verstoring van de biologische klok. Door het afnemen van het aantal zonuren en leven we een groter deel van de dag in het donker. Dit stimuleert de aanmaak van melatonine om je voor te bereiden op de nacht. Kortom, je wordt vermoeider door een hoger gehalte aan melatonine in je lichaam.

Wat kan je doen om de herfstdip te voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je herfstdip te voorkomen:

 • Zorg dat je voldoende daglicht krijgt. Daglicht helpt je stemming verbeteren prikkelt je zintuigen. Dit heeft een positieve uitwerking op je algehele gestel,
 • Zorg voor voldoende beweging. Beweging helpt je om je hormoon serotonine aan te maken en deze ondersteunt weer de aanmaak van je gelukshormoon. Je voelt je beter,
 • Blijf een sociaal leven leiden. Een gezellige samenkomst met vrienden of familie helpt je eveneens je stemming te verhogen,
 • Laat je niet verleiden tot het eten van “slechte voeding”. Je lichaam moet het weer verwerken en een verhoogde activiteit van je spijsvertering neemt weer de lust weg om voldoende te bewegen.

 

Heb jij last van een herfstdip? Misschien is een energieboost door een reikibehandeling dan de juiste remedie voor jou. Een reikibehandeling kan helpen om jouw energiebanen te openen. De vrijgekomen energie kan weer gebruikt worden om jouw herfstdip te verminderen. Als je wilt weten wat reiki voor jou kan doen, lees dan verder op mijn website of neem vrijblijvend contact met mij op.

Natuurlijk kan je altijd een kijkje nemen in mijn gastenboek om daar zelf te lezen hoe mensen de reiki- en massagebehandeling ervaren.

 

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971

Verdriet

Verdriet - gebroken hart - omgaan met verlies - onbeantwoorde liefde - teleurstelling tips - Reiki

Dit keer is mijn blog heel persoonlijk omdat ik deze schrijf vanuit mijn hart en een recentelijke gebeurtenis in mijn leven.

Iedereen kent wel een vorm van verdriet. Of het nou gaat om een liefde die over is, een gemiste kans als zakken voor een examen of – veel heftiger – het verliezen van een dierbare. Verdriet komt in vele vormen en kent vele gedaantes. Het gevoel van onbehagen, rillingen over je lichaam, huilen tot het moment dat je ogen urenlang rood en gezwollen blijven.

Verdriet kan ook getriggerd worden door muziek, het zien van foto’s die je terugbrengen naar een gelukkiger moment met de overleden dierbare of bij het bezoeken van een plaats waar je samen veel herinneringen aan hebt.

Mijn verdriet

Ik heb regelmatig verdriet in mijn leven gekend en dit had verschillende oorzaken. Het kwam door de liefde die niet beantwoord werd, het gevoel niet gewaardeerd te worden of simpelweg doordat ik me buitengesloten voelde. Aangezien ik vroeger niet zo’n fantastisch zelfbeeld had, heb ik mijn verdriet vaak verborgen met als gevolg dat ik mijn verdriet op een gegeven moment niet eens meer kon uiten. Het bleef opgesloten zitten in mij en vond geen weg naar buiten. Dit heeft mij behoorlijke problemen bezorgd die ik pas later in mijn leven kom oplossen wat aanzienlijk meer energie en pijn heeft gekost.

Heel recentelijk heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve vriendje Miles, onze kat. Miles was meer dan een dier. Miles kwam vragen om te spelen, aandoenlijk allerlei pogingen doen om maar zo vroeg mogelijk op de dag zijn geliefde portie nat voer voorgeschoteld te krijgen. Miles lag ’s nachts altijd op het voeteneind van mijn bed, of op dat ene badmatje in de badkamer dat hij eerst tot een hoop ondefinieerbare stof ophoopte om er vervolgens heerlijk op te gaan slapen. En dan opeens is Miles er niet meer. Zomaar weggeglipt door een longontsteking die in een mum van tijd opkwam, hem overmeesterde en vervolgens zijn hartje liet stoppen…ik ben ontroostbaar, helemaal van slag.

Nu ga ik door het rouwproces. Samen met Mark. Het is de eerste tijd enorm wennen omdat de dingen die Miles deed er gewoon niet meer zijn. Elke “eerste keer” van dingen die nu niet meer gebeuren roepen de herinnering aan Miles weer op en laten me weer de pijn en het verdriet van het gemis voelen. Ik mis het geluid van zijn trippelende nageltjes wanneer hij de slaapkamer binnenkwam en vervolgens met een kleine “prrr” op het bed sprong.

Zo zijn er legio voorbeelden van hoe het was en hoe het nooit meer zal zijn, maar ik wil niet blijven hangen in het verdriet. Ik geef dit een plaatsje in mijn hart en mijn hoofd en zo krijgt Miles een vast plaatsje in huis met een foto en een urn.

Oorzaken en gevolgen van verdriet

Als bovenstaand al aangegeven zijn er vele oorzaken die ons verdriet kunnen doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Onbeantwoorde liefde;
 • Het verlies van een dierbare;
 • Het oplopen van een teleurstelling;
 • Sociaal isolement;
 • Ontslagen worden.

Maar wat is verdriet eigenlijk? Verdriet wordt omschreven als een veel voorkomende en typische reactie van het lichaam op moeilijke situaties en ziekten. De reacties of gevolgen kunnen legio zijn:

 • Invloed op het immuunsysteem: je wordt bevattelijker voor ziektes, vooral ontstekingen;
 • Gevoel van temperatuur kwijt: je lichaam neemt de omgevingstempratuur niet correct waar waardoor je onverwachts begint te rillen;
 • Invloed op je eetlust: je gaat je verdriet weg eten en komt ongewild kilo’s aan met als gevolg dat je bloeddruk stijgt. Dit kan weer leiden tot hartkwalen;
 • Hormonale disbalans: dit kan leiden tot minder slapen, gevoel van moeheid;
 • Huilen, pijn voelen…: allemaal reacties die vanuit de emotie worden aangewakkerd.

Omgaan met verdriet

Wanneer je getroffen wordt door verdriet is er helaas geen eensluidend recept om je verdriet te overwinnen. Wat echter wel belangrijk is, is het verwerken van het verdriet. Doe je dit niet, dan zal jouw verdriet je waarschijnlijk op een later moment in je leven inhalen en alsnog zorgen dat je je rouwproces ingaat. Wat veelal wordt aangegeven om verdriet te verwerken zijn onder andere:

 • Praat over je verdriet: breng onder woorden wat je voelt en wat je verdriet met je doet. Op die manier hoor je jezelf en kan je je verdriet beter (leren) herkennen;
 • Kijk naar foto’s en video’s: wanneer jouw verdriet wordt veroorzaakt door het verlies van een dierbare helpt dit goed is uit onderzoek gebleken;
 • Laat je emotie vrijuit gaan: houd je niet in en laat je tranen en woorden de vrije loop. Het lucht op en helpt om je pijn te verzachten. Geloof me, ik spreek hier uit eigen ervaring;
 • Betrek je partner: je hoeft het niet alleen te doen. Je kan en mag je verdriet delen met je partner, je beste vriend(in). Hiermee versterk je je band met elkaar;
 • Vindt een uitlaatklep: iedereen heeft een eigen uitlaatklep. Of het nou muziek luisteren, wandelen, sporten of het zoeken naar een andere vorm van ontspanning is.

Mijn tips

Jij mag je verdriet tonen en verwerken. Daar heb je recht op. Doe dit dan ook wanneer je met verdriet te maken hebt. Anders kan het je op een later moment andere problemen bezorgen:

 • Zoek uit wat jou het beste helpt, misschien weet je het al. Anders zal je het vinden door te ervaren;
 • Laat je verdriet zien en laat het eruit. Krop het niet op want dit kan weer tot (nare) andere lichamelijke klachten leiden;
 • Deel je verdriet met je partner of beste vriend(in). Gedeelde smart is halve smart en het zal daarnaast je relatie of vriendschap sterker maken.

 

Wanneer je graag wat hulp wilt hebben bij het verwerken van jouw verdriet, dan kan een reikibehandeling misschien helpen om jouw energiebanen te openen. De vrijgekomen energie kan weer gebruikt worden om jouw verdriet te verminderen. Als je wilt weten wat reiki voor jou en jouw zelfvertrouwen kan doen, lees dan verder op mijn website of neem vrijblijvend contact met mij op.

Natuurlijk kan je altijd een kijkje nemen in mijn gastenboek om daar zelf te lezen hoe mensen de reiki- en massagebehandeling ervaren.

 

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen vergroten - onzekerheid overwinnen - eigen kracht vinden - balans - Reiki

Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Heel flauw omdat je net iets op je kleding hebt gemorst op een zeer opvallende plek, net voordat je die belangrijke bespreking ingaat of je voor de eerste komt voorstellen voor een sollicitatie. In sommige gevallen voelen mensen zich vaker onzeker. Dit kan vele oorzaken hebben. Deze oorzaken zijn ons aangepraat door onze omgeving, TV-series, of beeldmateriaal waarmee wij ons niet kunnen identificeren en daarom indirect onzeker gemaakt worden. Of het nou om je figuur, je uiterlijk of je eigen presentatie gaat, er zijn talloze redenen waarom je je onzeker kunt voelen.

Mijn eigen geschiedenis

Ik heb zelf lange tijd geleefd in onzekerheid. Het ontbrak me aan zelfvertrouwen omdat ik vaak dacht dat ik niet belangrijk was, me over moest geven aan de beslissingen die anderen voor me namen. Ook in mijn werkomgeving merkte ik regelmatig een gevoel van gebrek aan zelfvertrouwen. Dit kwam door collega’s die me inderdaad gewoonweg kleineerden, belachelijk maakten, me negeerden of zelfs de eer opstreken voor het werk dat ik had gedaan.

Om mezelf meer moed bij te brengen heb ik een aantal seminars gevolgd om mijn eigen kracht te vinden en te leren ontdekken dat ik goed ben zoals ik ben. Langzaam maar zeker heb ik de daar geleerde technieken en methodes in mijn leven toegepast en ben ik gaan groeien. Voor ik mijn reiki praktijk opende heb ik lang getwijfeld. Daar was het weer: mijn gebrek aan zelfvertrouwen. Zou ik dit wel kunnen? Wat als ik geen klanten krijg? Hoe moet ik het gaan opzetten? Hoe werf ik klanten en blijf ik met ze in contact? Ondanks alle positieve terugkoppelingen op mijn idee om voor mezelf te gaan beginnen, en de bemoedigende woorden van familie en vrienden, bleef mijn onzekerheid de boventoon voeren. Uiteindelijk heb ik het zelfvertrouwen gekregen door een eerste serie van reikibehandelingen te geven voor een goed doel tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019. De positieve reacties die ik daar kreeg, en de vraag van mensen of ze een vervolgafspraak konden boeken, namen de onzekerheid weg en deden mijn zelfvertrouwen groeien. Inmiddels ben ik anderhalf jaar onderweg met Hands of Happiness en zie ik dat ik inderdaad goed ben zoals ik ben en ik mensen echt help met hun klachten.

Oorzaken

Als bovenstaand al aangegeven zijn er vele oorzaken die ons zelfvertrouwen kunnen aantasten en daarmee onze onzekerheid doen toenemen.

Invloeden van buitenaf:

 • Onze omgeving accepteert je niet zoals je bent en drijft de spot met je, maakt je belachelijk. Dit komt voor in de vorm van bijvoorbeeld pesten of mobbing. Beide vinden vaak gedurende langere tijd plaats en kunnen leiden tot zowel psychische als lichamelijke klachten.
 • Reclame en billboards die dagelijks op je afgeschoten worden schetsen een beeld van een ideale omgeving, levensstijl of personage. Laat jij je nou net niet herkennen in dat ideaalbeeld wat geschetst wordt! Wanneer jij je hier iets van aantrekt dan kan dit je dagelijks humeur en zeker ook je zelfbeeld negatief beïnvloeden met als gevolg dat je jezelf als minder dan anderen gaat waarnemen en presenteren.
 • Je eigen gevoel zegt dat je niet zo goed bent als ‘die ander’. Het maakt niet uit wat je doet, je lijkt niet zo goed te zijn als ‘die ander’. Hierdoor brengen we onszelf telkens weer in de positie van de mindere. Gewoon omdat wij vinden dat ‘die ander’ beter is of het aantoonbaar beter weet of doet.

Mogelijke oplossingen

Iedere vorm van onzekerheid oplossen, en dus het zelfvertrouwen vergroten, vraagt om een eigen aanpak. Het gaat om een aanpak die uiteindelijk voor jou werkt en resulteert in meer zelfvertrouwen.

 • Bij pesten of mobbing is het absoluut noodzakelijk dat je je omgeving laat merken en weten wat dit met je doet. Spreek je omgeving erop aan. Ja, spreek je omgeving erop aan! Nou begrijp ik dat daar moed voor nodig is, maar geloof me, die pestkop verwacht van jou juist niet dat je er tegenin gaat. Bij mobbing (meestal op de werkplek) is het verstandig om je collega’s aan te spreken en er zeker melding van te maken bij je leidinggevende, de vertrouwenspersoon, of de directie. Mobbing is niet ok!
 • Wanneer je je laat beïnvloeden door externe prikkels over wat het ideale leven of de ideale omstandigheid is, is het belangrijk eens naar jezelf te kijken en ook eens naar je innerlijke te gaan. Jij bepaalt wat voor jou goed is en hoe jouw ideale leven eruitziet. Het gaat erom dat jij tevreden bent. Met jezelf, je levensomstandigheden, de manier waarop jij je leven invult. De hoofdregel daarbij is: je bent goed zoals je bent!
 • In het geval van de situatie waarin je jezelf telkens weer als ‘niet goed genoeg’ voelt is het goed om eens te kijken naar wat je wel altijd goed doet. Wat is het cijfer dat je haalt voor je tentamen? Ben je daar tevreden mee? Wat is het resultaat van de taak die toebedeeld werd? Hoe kijk jij naar het resultaat en hoe voel jij je daarbij? Wanneer jij doet wat je leuk vindt en wat jou goed afgaat, dan zal je merken dat je lekkerder in je vel zit en je zelfvertrouwen groeit. Dus als iets goed gaat, doe er meer van, leer het aan of van anderen en ga niet iets veranderen als het voor jou werkt!

Mijn tips

Jij bent degene die het heft in eigen handen mag en kan nemen. Niemand heeft het recht om jouw zelfvertrouwen te schaden. Ik heb dat ook geleerd en geloof me, ik ben heel lang een onzeker persoon geweest. Door mijn eigen ervaring kan ik inmiddels terugkijken op groei als mens en als helper van velen. Daarom kan ik alleen maar zeggen:

 • Sta in je eigen kracht en vindt je eigen energie (terug);
 • Doe waar je goed in bent en wees trots op je eigen successen;
 • Vind je balans en merk hoe je daarmee steeds sterker jezelf als middelpunt van je leven zet;
 • Bepaal voor jezelf wat jij ok vindt en trek een grens waar anderen niet overheen mogen gaan.

 

Wanneer je graag wat hulp wilt hebben in het vinden van jouw energie en je kracht, dan kan je bij mij terecht. Als je wilt weten wat reiki voor jou en jouw zelfvertrouwen kan doen, lees verder op mijn website of neem vrijblijvend contact met mij op.

Natuurlijk kan je altijd een kijkje nemen in mijn gastenboek om daar zelf te lezen hoe mensen de reiki- en massagebehandeling ervaren.

 

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971

Tijd vrijmaken voor jezelf

Tijd vrijmaken voor jezelf - ontstressen met Reiki - Lees onze Reiki blog

Gebeurt het jou ook? Dat nieuwe boek ligt al drie maanden ongelezen op de tafel naast de bank. Je abonnement bij de sportschool is omgerekend bijna net zo duur als een uurtje per maand met een personal trainer omdat je te weinig gebruikt maakt van je abonnement. Je staat ’s morgens vroeg op om de kinderen op weg te helpen, maakt hun lunchpakketjes klaar om mee te nemen naar school terwijl je tussendoor probeert om zelf ook nog iets van een ontbijt naar binnen te werken. Vervolgens stuift iedereen de deur uit om naar school of het werk te gaan. Eenmaal op je werk stort je je op je activiteiten om ’s middags snel naar huis te gaan. Daar vang je de kinderen op, zorgt dat ze hun huiswerk doen en ondertussen maak je het avondeten klaar. Daarna is het al snel avond, kinderen gaan naar bed en je ploft futloos op de bank neer. Dat avondje sporten sla je maar weer over omdat je er kortweg geen energie voor hebt. Wanneer je vooruitkijkt in je agenda zie je dat je weekenden al helemaal volgepland staat met sporten, feestjes, etentjes en andere “verplichtingen”.

Een aantal jaren geleden had ik precies hetzelfde. Ik keek geregeld naar mijn agenda die ieder weekend, soms maanden vooruit, volgepland stond met allerlei afspraken, feestjes, etentjes en andere gebeurtenissen. Ik kreeg er af en toe pijn in mijn buik van wanneer ik zag dat er geen enkel moment over was om iets voor mezelf te doen of gewoonweg vrij te houden om helemaal niks te doen. Dat benauwde me soms zo erg dat ik met migraine in bed belandde.

Druk zijn

Een veelvoorkomende uitspraak die ik om me heen hoor: “ik kan geen nee zeggen” of “ik wil niks missen”. Ik had hetzelfde euvel, geen “nee” kunnen zeggen. Geregeld had ik een bekende aan de telefoon of op de app die vond dat het alweer veel te lang geleden was dat wel elkaar hadden gezien, dus we planden dan meteen een afspraak in. Daarnaast was Mark, mijn man, veel op reis voor zijn werk waardoor hij door de week weinig tijd had voor ons gemeenschappelijke sociale leven. Ik voelde me dus genoodzaakt om alles met onze vrienden en kinderen in het weekend te plannen. Door de week gebruikte ik mijn vrije tijd om mijn vriendinnen en kinderen te zien, met ze uit eten te gaan of samen een filmpje te pikken. Daarnaast wilde ik mensen niet teleurstellen door eenvoudig weg afspraken af te slaan omdat ik een echte pleaser ben. Wat ik echter vergat is dat ik door de week vaak alleen voor alles stond omdat Mark in het buitenland zat.

De vaste taken rondom het huis gingen ook gewoon door. Ik probeerde dus mijn tijd op te rekken om alles te blijven doen en iedereen te blijven zien, maar kwam er toch achter dat een uur niet opgerekt kan worden tot anderhalf uur. Ondanks dat ik vaak wel genoot van de afspraken voelde ik dat ik mezelf tekort deed door geen tijd voor mij vrij te maken.

Drukte verminderen

Wat ik de laatste jaren heb geleerd en aangeleerd is dat mijn tijd buiten het werk echt mijn tijd is en ik de baas ben over mijn eigen agenda. Dat betekent dat ik mijn agenda nu op een andere manier beheer. Ik schroom ook niet om een geplande afspraak te verschuiven of af te zeggen, ook al staat deze sinds langere tijd gepland. Schrappen in de agenda helpt om tijd en ruimte voor jezelf te creëren. Daarnaast blokkeer ik dagen in de agenda voor mezelf Dit is echter wel een proces waar je doorheen moet. Zeker wanneer je net als ik iemand bent die geen “nee” kan zeggen of een echte pleaser bent.

Door mijn keuzes vandaag neem ik meer tijd om die dingen te doen waar ik heel erg blij van word: bezoekje aan de sauna, afspraken met onze hechtste familie en vrienden plannen, een dag het water op met de boot of gewoonweg luieren in de tuin met muziek en een leuk blad of een goed boek. Wanneer ik dan op een dag zonder plan wel zin heb om spontaan iets te gaan doen met vrienden dan kan dat altijd nog, als zij ook niks in de agenda hebben tenminste…

Behoeften

We hebben als mens allemaal onze eigen behoeften en leven ons leven naar deze behoeften. Wanneer je voor jezelf bepaalt welke behoeften bij jouw centraal staan dan kan je jouw leven inrichten rond deze behoeften. Je besteedt dus tijd en maakt tijd beschikbaar om deze behoeften te vervullen. Soms veranderen behoeften tijdelijk en dan kan je je daar voor een periode aan aanpassen, maar het belangrijkste blijft dat je er zelf blij van wordt.

Ik heb vorig jaar besloten dat ik mij verder wilde ontwikkelen in reiki en massage en iets met beide wilde gaan doen. Ik ben “Hands of Happiness” begonnen met het doel mensen te helpen meer balans in zichzelf te brengen, hun eigen behoeften te ontdekken en deze centraal te stellen in hun leven. Daar mijn toenmalige werk niet samenging met mijn plan “Hands of Happiness” uit te breiden ben ik van baan gewisseld en ben van vier naar drie dagen terug gegaan. De bonus voor mij, die ik nog niet had herkend, was dat ik door minder werkuren ook meer tijd kreeg om met mijn kleinzoon door te brengen!

Reiki

Met reiki, die ik inmiddels aan veel mensen heb mogen geven, zijn velen van hen meer tot zichzelf gekomen en hebben zij hun balans hervonden of versterkt. Daarnaast geven enkele van hen aan, meer tijd voor hun behoeften en aandacht en tijd voor zichzelf in te richten. Onder andere door het nemen van een moment voor zichzelf door het ondergaan van een reiki- en massagebehandeling, hetgeen zij als een geregeld terugkerend moment in hun agenda plannen en waar zij niet van afwijken. Sommigen hebben levensveranderende keuzes gemaakt doordat zij hun eigen behoeften beter hebben leren kennen, en deze als middelpunt van hun leven hebben gemaakt.

 

Als je wilt weten hoe reiki jou kan helpen, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op of lees verder op mijn website. Natuurlijk kan je altijd een kijkje nemen in mijn gastenboek om daar zelf te lezen hoe mensen de reiki- en massagebehandeling ervaren.

 

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971

Slapeloosheid

Slapeloosheid oorzaken - Insomnia oplossen - Nachtrust verbeteren

Ken je dat ook? Je wordt wakker en kijkt op de wekker: 01:30. Je draait je om, sluit je ogen en vertelt jezelf dat je moet gaan slapen. Voor je gevoel duurt het uren voor je eindelijk tegen de ochtend in slaap valt. ’s Nachts zit je geregeld op de bank met je telefoon of tablet in handen omdat je je partner niet wakker wilt maken met je gewoel in bed. Na enige tijd kruip je terug in bed en valt uiteindelijk in slaap en dat alles net voor je wekker gaat.

Dit gebeurde mij ook regelmatig. Ik kon niet inslapen en lag ’s nachts vaak uren wakker terwijl ik naast me keek en mijn man prinsheerlijk lag te slapen. Ik ben ontelbare keren mijn bed uitgegaan om vaak uren op de bank te zitten. Pure frustratie maakte zich dan van me meester en mijn hoofd stond niet stil. Ik werd er hopeloos van want overdag was ik vaak moe en lusteloos en had problemen met het dagelijkse functioneren. Op sommige dagen was ik enorm prikkelbaar en voelde ik me absoluut niet mezelf.

Oorzaken

Ik bezocht de dokter en deze kon geen klachten constateren die eventueel tot slapeloosheid zouden leiden. De oorzaak lag volgens hem in de “onrust in mij”. Ik ben na dat bezoek over slapeloosheid gaan lezen en heb gezocht naar oorzaken. Al snel kon ik veel voorkomende oorzaken als jeuk, pijn, hormonale aandoening of licht- en geluidshinder uitsluiten. Bleven voor mij over de factoren van angst en stress die tot onrust leidden.

Oplossingen

Ik heb daarop besloten breder te gaan kijken naar mogelijke oplossingen om mijn slapeloosheid te bestrijden. Ik zocht mijn heil in de alternatieve geneeskunde met accupunctuur. Dit hielp enigszins naar niet afdoende dus ik zocht verder en kwam bij reiki en meditatie uit. Uiteindelijk hebben deze beide alternatieven mij enorm geholpen. Ik heb voor mezelf een plan opgesteld en dit in mijn wekelijkse routine opgenomen.

Meditatie

Mediteren is iets wat je moet leren en dit kost tijd. De tijd om je het jezelf eigen te maken, uit te vinden welke vorm van meditatie voor jou het beste werkt, zoals zitten of liggen, thuis of juist buiten. Je kan dit begeleid doen door gebruik te maken van een app (b.v. Meditation Moments) of met behulp van iemand die al regelmatig mediteert. Je zult merken dat je door de weken heen steeds makkelijker in jezelf komt en je gedachten beter kunt controleren en later zelfs kunt uitschakelen.

Reiki

Met reiki concentreer ik me op het verlichten van onrust en stress, o.a. door te proberen angst weg te nemen. Reiki helpt bij het herstellen van de balans in je lichaamseigen energie en het brengen van rust in je hoofd. Uit eigen ervaring van enkele van mijn klanten komt vaak naar voren dat zij na de behandeling duidelijk beter slapen en dit effect langere tijd aanhoudt. Je kan de ervaring van deze mensen teruglezen in het gastenboek op mijn website. Hoe vaak je een reikibehandeling moet ondergaan om je slapeloosheid te verslaan hangt af van de oorzaak en van hoe lang dit probleem zich al voordoet.

 

Als je wilt weten wat reiki voor jou en jouw slapeloosheid kan doen, lees dan verder op mijn website of neem vrijblijvend contact met mij op.

Geschreven door Hands of Happiness.

Voor informatie: lucienne@handsofhappiness.nl | 06-21591971